Begreper brukt

 

Begreper jeg bruker i bloggen

Det kan kanskje være litt forvirrende noen ganger når jeg bruker begrep uten å forklare.. Etter mange år i psykiatrien har jeg nok plukket opp litt ord på noe, andre er begreper jeg har «laget» selv, for å prøve å forklare hva jeg opplever. Jeg har fått en kommentar av noen som lurte på om jeg bare hadde lest meg opp, pga faglige utrykk. Tingen er bare at jeg har gått livet rundt med en lidelse jeg ikke har kunnet noen ord på, ingen måte å forklare slik at andre forstår. Men når jeg kom inn i psykiatrien fikk alt jeg slet med et navn, og når jeg brukte det navnet skjønte folk hva jeg mente, istedet for at jeg måtte bruke et kvarter på å forklare hvordan jeg opplevde ting, og de skjønte fortsatt ikke hva jeg mente. Jeg skal forklare de faglige begrepene både med mine opplevelser, med hva jeg har blitt forklart av fagpersoner og hvordan andre jeg kjenner som sliter med det samme har beskrevet det. Noe av det skriver jeg nå, noe blir hentet fra ting jeg har skrevet i bloggen fra før av..

Hjelperne i huset
Jeg bor i en leilighet med  to hus med ansatte døgnet rundt,
disse bruker jeg en del når jeg er hjemme alene..

Hemmeligheten
Dette kan du lese om her

 

Slangen
Dette er navnet jeg bruker på min hovedovergriper. Det var mange, men dette var han som fikk de andre inn i bildet, så han som tok ansvaret, og mens de andre kom og gikk var han alltid der

M
En som har utsatt meg for pågående overgrep. Du kan lese mer om hvordan det oppsto her.

Flashbacks
Dette er sterke og veldig påtrengende minner som kan sette en helt tilbake til det minnet, den traumet man opplevdeDet kommer i bilder eller film snutter av minner. Man har ingen kontroll, det kan komme helt uten forvarselDette kan bli så virkelig at man sliter med å holde kontakt med virkeligheten. Utrolig fælt å få slike intense minner om noe man ikke vil huske i det hele tatt :(

Dissosiasjon
Dissosiasjon er noe som alle mennesker har i seg, og de fleste bruker det i en liten grad. Du har kanskje opplevd å sitte bak rattet, eller ved vinduet, med ett oppdager du at du har kjørt flere kilometer uten å huske at du kjørte dem. Du vet du var våken men det siste la merke til var noe du kjørte forbi for lenge siden.

Men dissosiasjon er også en forsvarsmekanisme. Hvis man opplever noe som er så vondt at man ikke klarer å ta det innover seg, kan hjernen spalte det bort. Jeg fikk ofte ut av kroppen opplevelser, at mange av minnene jeg har ser jeg meg selv utenifra. Dette tror jeg hjernen gjorde som et forsvar, sa; dette skjer ikke med meg, det skjer bare med kroppen min, og derfor spaltet det bort for å klare å overleve. Jeg husker ingenting når jeg har dissosiert, men slik jeg har forstått det, lagres dissosiative minner på en annen måte, slik at de da kommer tilbake i flashbacks.
Det er flere måter å dissosierer på, men går bare inn på måten jeg gjør det. Det jeg mener med «jeg dissosierte» er at jeg blir helt borte. Jeg har blitt fortalt at jeg kan sitte å stirre på samme flekk veldig lenge, klarer ikke respondere når folk snakker til meg. Det jeg trenger da er at noen tar meg feks på skulder eller kne, for å få meg ut av det.

Halv-dissosiativ
Dette ordet er et av de jeg har funnet for å forklare noe. Dette er en måte å dissosiere på, men fordi det å dissosiere for meg alltid har vært det jeg beskrev over, trengte jeg et nytt ord for å forklare denne tilstanden.
Når jeg halv-dissosierer sliter jeg med å holde fast i virkeligheten. Ting føles flytende, noen ganger litt som en drøm. Jeg kan føle at jeg ikke ikke meg, lissom. Jeg kan også slite med å kjenne igjen kroppsdeler, kan sitte lenge og prøve å forstå at hendene som sitter fast på kroppen er mine, men jeg kjenner de liksom ikke igjen. Jeg kan også oppleve lukter som ikke er der, ofte som er relatert til traumer, feks at jeg er helt sikker på at jeg lukter Slangens parfyme eller alkohol lukter(siden Slangen og de andre overgriperne ofte var fulle). Jeg kan også miste helt tidsperspektivet, og sitte helt igjen i fortid. Jeg kan være overbevist om at jeg er 7 år, og at Slangen når som helst kommer til å komme inn døren for å ta med meg ned i kjelleren. Er ikke helt sikker på hvorfor, men jeg kan også begynne å stamme. Har kanskje noe med at jeg begynner å miste kontroll over kroppen.

Dissosiativt gjenopplevelse anfall
Jeg kan dissosiere uten flashbacks og få flashbacks uten å dissosiere(hvis du kan mye om emnet,  husk hva jeg har skrevet om hva jeg mener med å si at jeg dissosierer). Problemet er når disse kommer samtidig. Når jeg får vanlige flashbacks har jeg jo hvertfall litt kontakt med ting rundt meg, og bruke mennesker og objekter til å minne meg på hvor og når jeg er. Problemet er at når jeg dissosierer mister jeg jo kontakt med ting rundt meg, så når jeg får flashbacks sitter jeg helt innstengt i minnet. Dette skjer etter jeg har begynt å dissosiere. Jeg har blitt fortalt at jeg går fra å stirre på et punkt uten å respondere til å krøke meg sammen, ofte i fosterstillingfør jeg begynner å protestere. Det begynner ofte i klynk, hvisking, før det blir mer og mer høylytt. Jeg sier da ting jeg sa under overgrepet, feks «slipp meg», «vær så snill ikke tving meg», «jeg vil ikke», osv.. Disse gjenopplevelsene husker jeg krystallklart etterpå. :( Jeg kan sitte slik og gjennomoppleve ting i nærmere halvannen time hvis ingen hjelper meg ut av det.

DID
DID står for Dissociative Identity Disorder, som egentlig er det nye navnet på Multippel personlighet. De fleste vet vel hva det går ut på.. Når man opplever ekstreme traumer som mennesket ikke klarer å ta innover seg, kan det splitte seg for å «dele» på de fæle opplevelsene. Noen bærer sinne, andre tristhet, noen er der for å kunne leve hverdagen som feks skole, noen er der for å kunne være den bekymringsfrie, osv. Etter forespørsel har jeg skrevet litt om de forskjellige, de kan du lese i undermenyen «de forskjellige delene»

Deler/delene
Når jeg skriver delene, mener jeg ikke forskjellige deler av meg, som mange tenker at alle har, som feks en del av en tenker på å spare, mens den andre vil bruke penger.. Når jeg snakker om deler mener jeg de forskjellige personlighetene.

Switche
Når jeg bytter fra en personlighet til en annen kaller jeg det å switche..

SMI
SMI står for støttesenter mot incest, der jeg har vært en del.

Incest
I rettsystemet er incest kun seksuelle overgrep begått av foreldre(også adoptiv foreldre), søsken, besteforeldre, osv. Men flere og flere utenom rettssystemet, spesielt incestsenterne rundt i landet definerer incest som seksuelle overgrep utført av tillitspersoner.

EUPF eller borderline
EUPF står for emosjonell ustabil personlighetsforstyrrelse, en diagnose du kan lese her om her

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s